Det at være overtræt og overstimuleret, kan komme til udtryk på flere forskellige måder hos mig. Lige nu er jeg ekstremt overtræt og overstimuleret, og helt kort kan min tilstand beskrives sådan her, ved hjælp af den sætning, der lige nu kører på repeat i mit hoved:

Jeg er træt. Jeg er træt. Jeg er træt. Jeg er træt. (Fortsætter på ubestemt tid…)

Hvis jeg er heldig, bliver det bare ved det, hvis jeg er uheldig, kan det udvikle sig på flere forskellige måder:

  • Jeg kan have en tendens til at skælde meget ud over ting, som jeg måske ikke normalt ville skælde ud over.
  • Jeg bliver ofte meget nærtagende.
  • Jeg kan blive fyldt op af en voldsom vrede, som ikke er rettet mod noget specifikt.
  • Jeg kan blive nærmest lallende og vrøvle fuldstændig og grine helt vildt, fordi alting pludseligt bare er sjovt.
  • Når jeg vil tale, kan det ende med at blive en omgang båndsalat, som jeg kalder det, når jeg får svært ved at udtale ord, finde de rigtige ord, og sætte ordene sammen i den rigtige rækkefølge, så de giver mening.
  • Jeg kan komme til at gentage det samme ord om og om igen, eller den samme korte sætning. En dag svarede jeg pizza til alt i flere timer i træk, selvom jeg godt kunne høre, at det overhovedet ikke gav mening, men jeg kunne simpelthen ikke finde ud af andet, selvom jeg forsøgte.
  • Jeg kan gå fuldstændig i stå i op til flere timer, hvilket er meget uheldigt, hvis det sker et eller andet sted ude i verden, som jeg kalder det, når jeg forlader min lejlighed. Heldigvis er jeg blevet bedre til at huske, at jeg aldrig må sætte mig ned for at hvile, men i stedet skal skynde mig, så jeg er blevet god til at undgå at gå i stå ude i verden. Yay! (Alt udenfor min lejlighed hedder på mit sprog ude i verden.)
  • Jeg kan også blive selvskadende, desværre.

Ovenstående liste er blot nogle eksempler. Der findes flere muligheder, og de forskellige er ofte kombineret, så det ikke kun er en af tingene på listen.

Hvis man googler “nedsmeltning” eller “autistic meltdown”, kan man finde flere og måske bedre beskrivelser af det, som jeg lidt for ofte oplever. Nogle gange når jeg heldigvis at bremse det i tide, så min overtræthed og overstimulering ikke bliver til en regulær nedsmeltning.

Så, min hjerne fortæller mig stadig på repeat, at jeg er træt, så jeg tror, jeg vil prøve at lægge mig under min kugledyne. Jeg tager også lige min squease vest på, som er en kompressionsvest, der ligesom fx en kugledyne kan hjælpe, når man har det, som jeg har det lige nu. Wish me luck. 😉

Min redeNemt tøj